ДОКТОРИ ОД ДОВЕРБА. ЛЕКУВАЊЕ СО ПРЕПОРАКА.

Преглед по Состојби

Состојби | Процедури | Анализи< Претходни | Следни >

Абнормално вагинално крвавење

Обемно, продолжено или нерегуларно менструално крвавење или вагинално крвавење кое не е асоцирано со менструалниот циклус.

Алергиски реакции

Презасилен имун одговор или реакција кон супстанции кои генерално не се штетни. Вообичаени алергиски реакции се егзема, уртикарија, поленска треска, напад на астма, алергија на храна и реакции на отровот од инсекти, како што се оси и пчели.

Алкохолизам

Алкохолизам е зависност од пиење големи количества алкохолни пијалаци.

Амиотрофична латерална склероза (болест на Лу-Гериг)

Заболување на нервните клетки во мозокот и ’рбетниот мозок кои го контролираат волевото движење на мускулите.

Болка во стомакот

Болка која се чувствува каде било меѓу градите и препоните, а која може да биде асоцирана со привремено нарушување или пак со сериозна болест.

Нарушена свесност

Состојба на намалена свесност.

Рефлуксна болест, гастроезофагеален рефлукс

Хроничен симптом или мукозно оштетување предизвикано од навлегување на желудочната киселина во хранопроводот. Типичен симптом е печење во градите.

Синдром на намалено внимание и хиперактивност

Развојно нарушување кое се одликува со невнимание, преголема активност, импулсивност или комбинација од сите.

Стареење

Насобирање на промени во организмот со текот на времето.

ХИВ/СИДА

Инфекција со ХИВ е состојба предизвикана од вирусот на хуман имунодефицит (ХИВ). Состојбата постепено го уништува имуниот систем, со што организмот потешко се справува со инфекциите. СИДА (синдром на стекнат имунодефицит) е крајната фаза на заболувањето со ХИВ.
providers